• Київ, вул. Є. Чикаленка 20-А (колишня вул. Пушкінська)

    +38 (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т В. Івасюка 4, корп. 6 (колишній пр-т Героїв Сталінграда)

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Є. Сверстюка 6-А

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Автозаводська 99/4

    (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т Голосіївський 27

    +38 (067) 522 41 41
  • Львів, вул. Шевченка 60, корп 18

    +38 (097) 704 20 20

Записатися на прийом

ua Укр

Як уникнути страху стоматолога?

Дентофобія, одна із хвороб, яка виникає внаслідок психологічної травми дитини при першому візиті до стоматолога. Дискомфорт візиту до стоматолога відчувають практично 80% усіх людей. За даними Української асоціації стоматологів - 92% жителів України хворіють на карієс. То ж рано чи пізно, практично усі потрапляють в стоматологічне крісло.

Про те, як максимально вберегти від цього Вашу дитину, розповідає дитячий лікар-стоматолог мережі клінік сучасної стоматології «Giorno Dentale» Світланою Андріївною Новік. За свої 29 років роботи з дітьми їй вдалося поєднати досвід та сучасні методи адаптації.

Види дентофобії у дітей

Є три види найбільшого страху в дітей, які ніколи не були у стоматолога або вже щось чули. Перший – це страх безпосередньо лікаря-стоматолога, другий - обладнання та третій – страх болю. Усі ці види страхів можливо розвіяти, за умови, що перший візит буде не в період, коли щось болить, а раніше на плановий огляд або «адаптаційний візит».
Перший візит до дитячого лікаря стоматолога потрібно зробити у 2-3 роки, тоді власне коли прорізалися молочні зуби. Цей візит не супроводжується болем, а лише грою та невеликим оглядом. Відповідно на підсвідомості похід до лікаря стоматолога буде в майбутньому простішим та безпечнішим. Але звичайно, якщо цей вік пропустили, то спокійно можна приходити на адаптаційний візит і пізніше, до появи зубного болю.

Для цього Підготовка до адаптаційного візиту
Для того, щоб перший візит до стоматолога був простішим для дитини варто її підготувати. Потрібно розповісти про те, що ми прийдемо до лікаря, наприклад порахувати зубки та подивитися наскільки добре зубки очищуємо вдома. При цьому важливо пам’ятати, що стан батьків під час візиту, також впливає на дитину. Тому постарайтеся поспілкуватися з лікарем до візиту та проговорити, можливо нюанси, які вплинуть на сприйняття дитини. Наприклад, дитина може принести улюблену іграшку та з нею проходити візит. Ця іграшка, може «мандрувати» у світ стоматології та робити перший візит більш комфортним. Особливо попередьте лікаря перед візитом, що може лякати чи лякало вже дитину, щоб не викликати негативних спогадів.

Проведення адаптаційного візиту 
Під час візиту ми через ігри знайомимося зі стоматологічним кабінетом, перевіряємо один одному зуби. На прикладі макета лікуємо зуби, в ігровій формі проводимо огляд дитині та улюбленій іграшці. Іноді робимо спільне селфі та разом чистимо зуби, вчимося це робити правильно. Після візиту, спілкуємося з батьками, щоб обговорити деталі стану ротової порожнини. Чи подіє один адаптаційний візит не відомо, іноді їх потрібно кілька, це все залежить від особливостей дитини. Але у будь-якому разі в майбутньому лікування зубів вже буде простіше, особливо якщо дитина вже знайома з лікарем.

Перевірка якості чищення зубів на адаптаційному візиті.
Для цього ми використовуємо спеціальні розчини чи таблетки, які після полоскання дають специфічний рожевий або фіолетовий колір на зубах. Так можна перевірити чи почистила дитина зуби добре. Це ми робимо під час адаптаційного візиту та рекомендуємо кілька разів зробити вдома.

Ігри, які можна додати в адаптаційний візит до дитячого лікаря-стоматолога
Під час візиту та вдома можна проводити такі ігри: ліпити із пластиліну зуб, чистити зуби улюбленій іграшці, дома контролювати чи всі іграшки вже почистили зуби, зробити календар чистки або взяти у нас та заповнювати його, купити щітку, яка світиться протягом часу, який потрібно чистити зуби.
 

Новік Світлана Андріївна
, дитячий лікар стоматолог вищої категорії

Інші публікації

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Стоматологічні послуги за медичною страховкою

Стоматологічні послуги за медичною страховкою