• Київ, вул. Є. Чикаленка 20-А (колишня вул. Пушкінська)

    +38 (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т В. Івасюка 4, корп. 6 (колишній пр-т Героїв Сталінграда)

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Є. Сверстюка 6-А

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Автозаводська 99/4

    (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т Голосіївський 27

    +38 (067) 522 41 41
  • Львів, вул. Шевченка 60, корп 18

    +38 (097) 704 20 20

Записатися на прийом

ua Укр

Види брекетів. Чим відрізняються й у чому переваги різних систем?

За статистикою близько 80% людей тією чи іншою мірою мають проблеми із прикусом. Однак лише 27% із них звертаються за допомогою до фахівця. Адже встановлення брекет системи допомагає вирішити не тільки естетичне питання, а й запобігти появі інших неприємностей:

  1. утруднення з пережовуванням та ковтанням їжі, що позначається на стані ШКТ;
  2. порушення дикції та мови;
  3. кровоточивість ясен та захворювання пародонту;
  4. запалення скронево-нижньощелепного складу, проблеми з шийними хребцями та головний біль.

Що зупиняє людей на шляху лікування? Найчастіше їх лякає вартість брекетів і сумніви в тому, як виглядають конструкції на зубах. Тому давайте в цій статті розглянемо які бувають різновиди брекетів систем і в чому їх головні переваги.

Що таке система брекет? З чого складається конструкція?

Брекети - ортодонтична конструкція, яка шляхом впливу зусиллям на зуби коригує їх положення, вирівнює зубний ряд та формує правильний прикус. Система складається з:

  • пластин (безпосередньо брекетів), які кріпляться до зубів за допомогою ортодонтичного клею;
  • ортодонтичної дуги — дроту зі спеціального сплаву, який має «пам'ять форм» і відповідно «витягує» зуби в правильне положення;
  • лігатур - гумових або дротяних кілець, які забезпечують кріплення дуги до брекетів у певному виді конструкцій.

Принцип дії у всіх системах однаковий. Класифікувати їх можна за трьома характеристиками:

  1. спосіб кріплення дуги до пластини;
  2. спосіб встановлення конструкції в ротовій порожнині;
  3. матеріал виготовлення.

Які бувають брекети для зубів за способом фіксації дуги?

Лігатурні системи - конструкції, в яких дуга кріпиться в пазах пластин за допомогою гумових кілець або тонкого дроту (лігатур). Такий різновид брекетів при деяких порушеннях зубного ряду є єдиним можливим варіантом лікування. Може здатися, що пацієнти рідко віддають перевагу лігатурним системам через їх не дуже акуратний вид. Однак часом діти та молоді люди обирають саме їх, оскільки виробники постачають на ринок кольорові брекети з лігатурами різних форм і відтінків. Якщо вже доводиться ходити з брекетами, то чому б не з веселими та креативними?

Самолігуючі брекети - пристрої, в яких фіксація дуги в паз пластини відбувається внаслідок невеликих кліпс (кришечок) на елементах системи. Оснащені такими клямками можуть бути скоби на зуби з будь-яких матеріалів: керамічні, пластикові, металеві та прозорі брекети. Вони виглядають трохи акуратніше, ніж конструкції з лігатурами. Вони скорочують кількість відвідувань ортодонту під час лікування, а також спрощують догляд за ротовою порожниною.

З чого виготовлені брекети? Класифікація за матеріалами.
При згадці брекет систем часто на думку спадають металеві пристрої. Традиційні конструкції залучають пацієнтів вартістю, надійністю та високою ефективністю. Головне питання, яке найчастіше задають відвідувачі ортодонту, — з чого роблять металеві брекети і чи не шкодять вони зубам? Для виготовлення конструкцій використовують нержавіючу сталь, титан або метал титану з нікелем. Матеріал не окислюється у роті, не викликає алергії та не впливає на зубну емаль.

Пластикові брекети трохи дорожчі за металеві, але менш помітні на зубах внаслідок кольору матеріалу. Ці різновиди брекетів систем слід використовувати досить акуратно, оскільки пластик не такий міцний як метал. В особливо складних випадках корекція дефектів з їх допомогою неможлива або значно продовжується період лікування. Також при виборі конструкцій із пластику слід уважно ставитися до свого раціону, оскільки ці системи більше за інших схильні до фарбування напоями, їжею або тютюновим димом.

Максимально зберегти привабливу посмішку під час лікування допомагають керамічні види брекетів, і їх ціна вища за металеві та пластикові. Ортодонт допоможе підібрати колір матеріалу, максимально наближений до відтінку зубної емалі, а матова поверхня елементів позбавить виникнення відблисків. Такі конструкції виготовлені з інертної кераміки, тому немає ризику появи алергічних реакцій. Також вони стійкі до фарбування. Керамічні брекети по міцності не поступаються традиційним виробам з металу, проте в особливо складних випадках все ж таки варто перестрахуватися.

Існує категорія пацієнтів, яким під час лікування є вкрай важливою естетична сторона питання, і для них не відіграє особливої ​​ролі ціна. Види брекетів із сапфіру - оптимальне рішення в цих випадках. Елементи системи виготовляють із прозорого матеріалу, який майже непомітний на зубах. Однак встановлювати конструкцію слід на доглянуті білі зуби, оскільки відблиски можуть привертати увагу до посмішки. Сапфірові брекети не вступають у реакції з їжею, тому не змінюють кольору і не тьмяніють у процесі експлуатації.


Інші публікації

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Стоматологічні послуги за медичною страховкою

Стоматологічні послуги за медичною страховкою