• Київ, вул. Є. Чикаленка 20-А (колишня вул. Пушкінська)

    +38 (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т В. Івасюка 4, корп. 6 (колишній пр-т Героїв Сталінграда)

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Є. Сверстюка 6-А

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Автозаводська 99/4

    (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т Голосіївський 27

    +38 (067) 522 41 41
  • Львів, вул. Шевченка 60, корп 18

    +38 (097) 704 20 20

Записатися на прийом

ua Укр

Композитні або керамічні вініри

Композитні вініри мають відмінності в порівнянні з керамічними вінірами. Прямі (композитні) вініри можна поставити за одне відвідування лікаря-стоматолога. Керамічні робляться більш тривалий час, оскільки їх створюють в лабораторних умовах. В лабораторії вивчають щелепу на основі зліпка пацієнта. Далі, під нього створюються керамічні моделі.

Композитні вініри, незалежно від обраної стоматології, будуть не такими надійними та естетичними, як керамічний варіант. Більш того, вони служать набагато менше, ніж кераміка. Також відрізняються і за ціною. В цьому плані ціна за композитні вініри буде більш бюджетна.

Показання для установки вінірів

  1. Пацієнту не подобається, як виглядають зуби;
  2. На зубах відколи, тріщини;
  3. Присутні гострі краї коронок;
  4. Емаль зубів жовта або сіра;
  5. Присутні щілини в зубах, що не подобається пацієнту;
  6. Порушений прикус;
  7. Неестетичний зовнішній вигляд пломб;
  8. Зуби відрізняються за обсягом між собою, що негарно;
  9. Зубний ряд нерівний;
  10. На зубах присутні пігменти;
  11. Пошкодження або надколи зубів.

Процес установки композитних вінірів 

Процес установки займає від 30 хвилин до 1 години. Для пацієнта проходить без болю і схожий з установкою фотополімерної пломби. Спочатку відбувається обробка емалі, щоб зчіпка сталася більш якісно. Далі емаль протравлюють кислотою. Після стоматолог ставить композит. На фініші обробляється бором, щоб все було максимально рівно і красиво.

Процес установки керамічних вінірів

  1. Консультацію проводить стоматолог-ортопед. Робить зліпок зубів за допомогою спеціальних матеріалів і відправляє його в лабораторію для створення керамічних вінірів під форму зубів пацієнта.
  2. Підготовка зубів під установку вінірів. Необхідне місце під керамічний вінір роблять за допомогою обточування зуба на товщину до 0,6 мм. Після цього вінір встановлюють на спеціальну агнезивну систему.

Переваги композитних вінірів

Виділимо основні плюси, якими володіють вініри з композиту:

  • Можна швидко поставити в стоматології - на установку йде не більше 1 години. Зазвичай це займає від 30 до 60 хвилин;
  • Встановлюються без обточування емалі - композитні вініри без обточування не травмують зуб. Стоматолога треба сформувати поверхню злегка шорсткою, щоб зробити комфортну основу для зчеплення з матеріалом. В іншому випадку, зчеплення буде не таке міцне;
  • Ціна на композитні вініри буде менше, ніж на керамічні вініри - вони є бюджетним варіантом і менш якісним.

Недоліки композитних вінірів

Прямі композитні вініри володіють і деякими недоліками, які полягають в наступному:

  • під час установки та носіння, можуть створюватися мікропорожнечі - це не дуже добре, тому що це улюблені місця для карієсу і можливого руйнування або отримання ймовірних дефектів зуба;
  • вимагають одну або дві корекції протягом одного року;
  • легко фарбуються від їжі й пиття - якщо часто п'єте чай, каву, їсте їжу з барвниками, від чого практично неможливо позбутися звичайній людині, то матеріал буде фарбуватися в інший колір, темніти;
  • не завжди естетично красиві, як керамічні варіанти - з цієї причини пацієнти часто обирають керамічні вініри, так як вони створюють більш красивий зовнішній вигляд і не так сильно змушують комплексувати з приводу зубів;
  • легко можуть потріскатися під час неакуратного використання - часто у пацієнтів зустрічаються відколи в матеріалі, що призводить або до корекції, або до заміни.

Переваги керамічних вінірів

  • Найважливіше - це турбота про свої зуби. Керамічні вініри - це своєрідний «щит» для мікроорганізмів, які постійно впливають на зубну емаль.
  • Мінімальне обточування зубної емалі для установки зубних накладок.
  • Підбір максимально природного кольору зубів.
  • Тривалий термін використання керамічних вінірів. Якщо за ними коректно доглядати, то вони можуть служити Вам практично все життя. Але тут важливо регулярно виконувати рекомендації лікаря.

Основні правила догляду

Щоб матеріал не втратив свій колір, який був при установці, рекомендується відмовитися або значно зменшити харчові продукти й пиття, яке містить велику концентрацію барвників і в цілому володіють насиченими відтінками. Вони можуть сильно фарбувати поверхню. До таких продуктів відносяться соуси, ягоди, а також чай, кава.

Специфічних правил по догляду немає. Досить стандартно чистити зуби 2 рази на день, користуватися зубною ниткою. Також варто звернути увагу на правила чищення зубів, щоб очищення від залишків харчові продукти було коректним, і в роті не розмножувалися бактерії.

Поширені запитання

Чи можна вибілювати вініри?

Композитний або керамічний матеріал погано реагує на речовини, призначені для відбілювання. З цієї причини відбілювання вінірів масово не проводять. Як такої процедури немає. Якщо матеріал сильно потемнів внаслідок частого вживання чаю, кави, їжі з барвниками, то стоматологи видаляють поверхневі дисколоріти. Рекомендується відвідувати стоматологічний кабінет раз на пів року.

У чому відмінність композитних вінірів від керамічних?

Композитні можна поставити за один прийом у стоматолога. Керамічні виготовляються на основі зліпка вашої щелепи в спеціальній лабораторії. У цьому випадку, до стоматолога доведеться сходити кілька разів.

Вініри композитні менш надійні, ніж керамічний варіант. Також виділяють те, що композитний варіант не так естетичний на зубах, ніж кераміка. В цьому плані вони програють.

Серед ще одних відмінностей варто виділити те, що кераміка служить довше, ніж композит. З цієї причини, кераміка коштує дорожче, а ціна на композитні вініри буде менше.

Скільки носять композитні вініри?

Термін носіння становить близько 5-7 років. Кожен випадок індивідуальний. Якщо матеріал прийшов в непридатність раніше або колір став темнішим, ніж був при установці, то не варто чекати закінчення 5-7 років. Слід відвідати стоматолога, який дасть відповідні рекомендації щодо подальших дій.

Скільки носять керамічні вініри?

Керамічні вініри при належному догляді служать практично все життя.

Інші публікації

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Стоматологічні послуги за медичною страховкою

Стоматологічні послуги за медичною страховкою