• Київ, вул. Є. Чикаленка 20-А (колишня вул. Пушкінська)

    +38 (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т В. Івасюка 4, корп. 6 (колишній пр-т Героїв Сталінграда)

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Є. Сверстюка 6-А

    (067) 522 41 41
  • Київ, вул. Автозаводська 99/4

    (067) 522 41 41
  • Київ, пр-т Голосіївський 27

    +38 (067) 522 41 41
  • Львів, вул. Шевченка 60, корп 18

    +38 (097) 704 20 20

Записатися на прийом

ua Укр

Як зняти запалення каптура зуба мудрості

Як зняти запалення каптура зуба мудрості?

Під час прорізування зубів м'які тканини ротової порожнини травмуються, спостерігаються почервоніння, набряки, в деяких випадках запалення. Однак якщо для всіх елементів зубного ряду такі симптоми є тимчасовими та зникають після повного формування зуба, то у випадку з третіми молярами (зубами мудрості) цілком можливі серйозні ускладнення.

Перикоронарит - запалення ясенної тканини, що повністю або частково покриває коронку зуба, що не прорізається.

Чому виникає і як проявляється перикоронарит?

Найчастіше запаленням каптура супроводжується прорізування зубів мудрості. Річ у тім, що вісімки доповнюють зубний ряд людини вже в дорослому житті. На той час щелепа вже повністю сформована і перестає рости, місця для повноцінного розвитку третіх молярів залишається замало. У таких умовах порушується процес прорізування зуба мудрості, змінюється напрямок його зростання, він може формуватися під нахилом, не прорізуватися крізь слизову або прорізуватися лише частково. У цьому випадку тканина, що покриває коронку зуба, запалюється, під складку потрапляють частки їжі, утворюючи сприятливе середовище для інтенсивного розвитку різноманітних бактерій.

До первинних симптомів перикоронариту відноситься почервоніння, поява припухлості, хворобливих відчуттів ясен у ділянці прорізування зуба. При натисканні біль посилюється, віддає у щелепу та у вухо, утруднюється процес жування та ковтання їжі. Згодом за відсутності лікування стан пацієнта посилюється:

з'являються набряки, тому навіть відкриття рота дається важко;
з'являється гіперемія ясен;
підвищення температури тіла до 38,5 градусів;
виділення серозних та гнійних мас при натисканні, неприємний запах із порожнини рота;
тиск та деформація сусідніх зубів.

Діагностика перикоронариту легко здійснюється лікарем-стоматологом при візуальному огляді ротової порожнини, а також при детальному розпитуванні хворого. Для розуміння картини захворювання призначається рентгенограма. Знімок дозволяє побачити в якому положенні знаходиться зуб мудрості, який ступінь шкоди нанесений довколишнім тканинам.

Лікування перикороніту.

Зняти запалення каптура ясен у домашніх умовах навряд чи вийде. Знеболюючі засоби, антисептики та антибіотики лише допоможуть приглушити симптоматику, проте перикороніт не усуне, а захворювання набуде хронічної форми. Тому, якщо ви шукаєте спосіб полегшити прорізування зубів мудрості та позбутися запалень м'яких тканин у ротовій порожнині, зверніться за кваліфікованою допомогою до стоматологічної клініки.

Якщо лікар виявить, що третій моляр сформований правильно, прорізується під правильним кутом і не заважає іншим зубам, лікування відбуватиметься без видалення зуба. При цьому січеться каптур ясен за допомогою лазера або скальпеля, а пацієнту призначається медикаментозне лікування, яке полягає в обробці рани антисептичними складами, а також прийом жарознижувальних та антибактеріальних засобів при необхідності.

Однак, якщо запалення виявляється над ретинованим або дистопованим зубом, ушкодженим карієсом або з кістою або гранульованою в кореневій частині, лікування перикороніту супроводжується видаленням пошкодженої вісімки.

Процедура висічення каптура ясна з подальшим видаленням зуба може здійснюватися двома способами:

хірургічним;
лазерним.

У першому випадку стоматолог використовує скальпель для розтину ясен. Далі за допомогою спеціальних інструментів відбувається дроблення та вилучення моляра, а ясна ушивається. У особливих випадках, коли перикороніт ускладнений скупченням великої кількості гною, може знадобитися встановлення дренажу до повного очищення рани.

Лазерне лікування більш щадне. Його перевага в тому, що лазер коагулює вплив на рану і запобігає кровотечі. Процес загоєння та відновлення проходить набагато легше та швидше.

Не варто боятись видалення зубів мудрості. Треті моляри у процесі еволюції втратили свою первинну функцію. На додаток, дефіцит місця в щелепі для їх повноцінного розвитку найчастіше призводить лише до ускладнень та запалень, а також ушкоджень, захворювань, а іноді й втрати інших зубів. Затягування з лікуванням перикороніту загрожує:

періоститом, остеомієлітом;
навколощелепної флегмони;
лімфаденітом;
утворенням кіст, нориць;
абсцесом.

Не варто займатися самолікуванням і намагатися зняти запалення каптура ясен у домашніх умовах. Зверніться до професіоналів. Лікар оцінить масштаби проблеми, проведе потрібні маніпуляції, призначить ефективне медикаментозне лікування. При дотриманні всіх рекомендацій ви забудете про все вже за тиждень-другий, будете насолоджуватися життям і тішити світ здоровою усмішкою.

Інші публікації

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Здоров'я та безпека - наш пріоритет!

Стоматологічні послуги за медичною страховкою

Стоматологічні послуги за медичною страховкою